Samenwerken vanaf het begin

Samenwerken vanaf het begin

Project DOEN wil beter gaan samenwerken in de bouwbranche. Dat doen we door te experimenteren tijdens de renovatie of vervanging van de Nijkerkerbrug. Een experiment dat goed aansluit bij de doelstellingen van De Bouwcampus. Maar wat betekent ‘beter samenwerken’ precies? En wie is ‘we’ in dit geval? 

photo-1491911923017-19f90d8d7f83

Samenwerken op basis van vooroordelen?

Zomaar een greep uit de vele vooroordelen die over de samenwerking tussen Rijkswaterstaat en de markt bestaan. En natuurlijk schuilt er in die vooroordelen ook een kern van waarheid. Door de crisis en de bouwfraude zijn de verhoudingen op scherp komen te staan, en probeert elke partij met zo min mogelijk kleerscheuren door de samenwerking heen te komen. En dat is natuurlijk hartstikke zonde. Want elk project biedt een mooie kans voor Rijkswaterstaat om de infrastructuur van Nederland te verbeteren en voor de marktpartijen om te blijven innoveren en werk te doen waar ze goed in zijn. Tijd om de samenwerking eens echt anders in te steken. Maar hoe zorg je dat ‘anders samenwerken’ écht van de grond komt, en geen loze belofte blijft?

Samenwerken op basis van vertrouwen

Project DOEN is een pilotproject dat in het voorjaar van 2013 werd gelanceerd door het Opdrachtgeversforum. Jan Hendrik Dronkers, DG van Rijkswaterstaat, adopteerde DOEN als Rijkswaterstaatproject. Bij Project DOEN zoeken we naar de oorspronkelijke bedoeling achter regels en processen. Waarom doen we de dingen zoals we ze doen? En zou het niet veel eenvoudiger kunnen? DOEN krijgt de ruimte om alle regels die de samenwerking tijdens de renovatie/vervanging van de Nijkerkerbrug kunnen belemmeren aan de kant te schuiven. Alleen de wet is heilig.

Door juridisch getouwtrek actief tegen te gaan en door alles met een frisse blik te benaderen, wil Project DOEN een nieuwe manier van werken introduceren. Een manier van werken die enthousiast maakt en die aanstekelijk is. Inmiddels is het project een samenwerkingsverband aangegaan met de brancheverenigingen MKB Infra, Bouwend Nederland, NLingenieurs en Nederlandse Constructeurs.

Hersenkrakers

Een van de idealen van Project DOEN is dat Rijkswaterstaat en marktpartijen zo vroeg mogelijk met elkaar om tafel zitten. Maar hoe steek je dat goed in? Anders samenwerken: dat is mooi, maar het werkt niet als de ene partij de andere partij gaat vertellen dat ze aan mogen schuiven om het anders te gaan doen. Het team dat zich binnen Rijkswaterstaat bezighoudt met Project DOEN breekt zich regelmatig het hoofd over dit vraagstuk. Het liefst wil je sámen bepalen hoe dat anders werken dan precies vorm zou moeten krijgen. En dus moet je al in een vroeg stadium de koppen bij elkaar steken. Maar ja. Als je er een stapje voor zet, dan is het probleem eigenlijk nog niet opgelost. Want zou het niet eigenlijk nóg beter zijn om samen te bepalen hoe je samen gaat bepalen hoe je anders gaat samenwerken? Dit probleem wordt in de filosofie een ‘eindeloze regressie’ genoemd. Je kunt er oneindig veel stapjes voor blijven zetten, maar daarmee kom je nog niet tot een samenwerking die ook écht vanaf het begin samen is ingestoken.

Werkplaats DOEN

Tsja. Als je zo gaat denken kom je waarschijnlijk niet veel verder. Hersenkraker of niet, we willen aan de slag! In het derde kwartaal van 2017 moet de Nijkerkerbrug gerenoveerd of vervangen zijn. Daarom organiseert Project DOEN op 3 juni Werkplaats DOEN: een interactieve sessie waarbij Rijkswaterstaat en de markt concrete input over de invulling van de aanbesteding gaan verzamelen. Daarbij worden marktpartijen die de Nijkerkerbrug ook daadwerkelijk kunnen en willen renoveren/vervangen expliciet uitgenodigd. De resultaten van de sessie worden meegenomen in de aanbesteding van het project.