Project DOEN terug de collegebanken in

Project DOEN terug de collegebanken in

Het begon met een interessant en leuk gesprek met hoogleraar markt- en organisatiedynamiek in de bouw aan de Universiteit Twente, André Dorée naar aanleiding van het artikel ‘Houtje-touwtje aannemer overleeft’ in Cobouw. Vervolgens vroeg hij of we niet een keer college wilden geven bij het vak Procurement Strategies & Tendering van de master Construction Management & Engineering. Uiteraard wilden we dat! Want wat is er nu leuker dan terug naar je eigen universiteit en master om de DOEN gedachte te delen? Bovendien willen we met DOEN anderen inspireren met onze lessons learned. Door Marieke Plegt, Rijkswaterstaat.

Thuiskomen

Zo stond ik samen met RWS-teamgenoten Koen van der Kroon en Marlotte Koster en Doutsen Swierstra als branchevertegenwoordiger voor een groep masterstudenten. Zowel Doutsen als ik hebben beiden ooit deze zelfde opleiding gevolgd. Weer rondlopen op de campus van de universiteit voelde dan ook weer een beetje als thuiskomen!

'Kan dit wel zomaar allemaal?'

We hebben de studenten meegenomen in de DOEN-filosofie en de grote lijn van ons inkoopproces gedeeld. In het begin luisterden ze braaf, maar later gingen ze los met vragen, zelfs toen het college eigenlijk al over was. ‘Kan dit wel zomaar allemaal?’ en ‘Hoe zit het met wet- en regelgeving?’. Daar waren veel studenten nieuwsgierig naar.

Bonusopdracht

Bonus was de opdracht die we de studenten mochten geven. We hebben ze uitgedaagd om zelf een aanbestedingsproces uit te werken in de gedachte van DOEN en ook zelf een aanbieding op te stellen passend bij de uitgewerkte aanbestedingswijze. Leuk om te zien hoeveel er na 1 college al opgepikt wordt uit de DOEN methodiek. Zo kwamen er mooie ideeën voorbij om samenwerkingskills te testen door het gezamenlijk bouwen van marshmallow bruggen en om een case uit te werken over fictieve boer Evers die last heeft van de huidige gewichtsbeperking op de brug.