Lessons learned: wat kun je morgen anders doen?

Lessons learned: wat kun je morgen anders doen?

Een swingende presentatie over Project DOEN, enthousiast publiek en de DOEN-vibe in de zaal. Genieten dus! De ideeën, kritische vragen en tips vliegen ons om de oren. Dit zijn de momenten waarop wij als team twinkelen. We weten wat we doen, hoe we het doen en vooral WAAROM we het doen. Alles loopt gesmeerd, maar opeens staan we met onze mond vol tanden…

Anders doen

“Leuk hoor die lange termijn-ambities van Project DOEN, maar wat kan ik nou morgen anders gaan DOEN?”

Dit is één van de moeilijkste vragen voor ons en we hebben er geen specifiek antwoord op. Wel hebben we ideeën te over! Het is een riskant onderwerp om over te schrijven, want we weten dat er genoeg mensen zijn die de zaken die we hier behandelen al lang en breed toepassen of zelfs hebben uitgevonden. Toch willen we onze lessons learned met jullie delen.

Een goede oplossing, begint met een goede vraag

Als projectteam (en als mens) krijg je nogal eens te maken met vragen waar lastig een antwoord op te geven is. Of vragen waarbij elk antwoord leidt tot 10 nieuwe vragen. Onze eerste stap is daarom vaak om eerst de vraag duidelijker te krijgen. Er zijn een aantal soorten vervolgvragen te gebruiken:
– Wat is eigenlijk de vraag?
– Wie stelt de vraag? Wat wil hij of zij met zijn vraag bereiken?
– Waarom wordt déze vraag gesteld en niet een andere vraag? En waarom nù?
– Wie kan ons helpen met het antwoord? Is dit al eerder gedaan?

Houd je in en geef niet meteen antwoord

Het met elkaar uitpluizen van de vraag helpt vaak op korte termijn niet(!). Soms wordt het vraagstuk er onduidelijker van en lijkt een antwoord verder weg dan ooit. Wanhoop niet, hier moet je doorheen. Je bent namelijk samen een ‘dossiertje’ aan het bouwen waarin je verschillende aspecten van de vraag verkent en aannames met betrekking tot de vraag benoemt. Je zult merken dat je door de kennis die je over de vraag hebt opgedaan, het antwoorden makkelijker is en dat je ook beter kunt onderbouwen WAAROM je dit antwoord geeft. Dit proces kan behoorlijk intensief zijn. Het vraagt een open houding van het team en vertrouwen in elkaar. Ook als je het niet met elkaar eens bent.

Werk vanuit de bedoeling

Misschien wel de belangrijkste drijfveer voor iedereen in het team: DE BEDOELING. Klinkt spannend, maar wat is het? Je leest het in ons verhaal over werken vanuit de bedoeling: klik hier.