DOEN, niet normaal

DOEN, niet normaal

Dat Project DOEN het anders doet, is inmiddels wel bekend. Onder de naam NU DOEN, stroopten projectteam DOEN (Rijkswaterstaat) en Combinatie NU (Mourik en BESIX) de afgelopen periode de mouwen op. Samen bogen zij zich in de laatste fase van de aanbesteding over het gunningsontwerp, de planning, de risicoverdeling en de prijs van de renovatie van de Nijkerkerbrug. Het mooie en bijzondere is dat de beoogd opdrachtnemer (Combinatie NU) en de opdrachtgever gezamenlijk auteurs zijn van deze aanbieding.

Opgelucht

Jan-Co van den Doel (Combinatie NU) en Koen van der Kroon (Rijkswaterstaat) halen opgelucht adem nu de documenten op tijd zijn ingediend. ‘We hebben met z’n allen hard gewerkt om de deadline te halen. Het is leerzaam om een kijkje te nemen in de keuken van de ander. Deze manier van samenwerken vraagt om meer vertrouwen in de ander en vaker luisteren en begrijpen in plaats van praten en overtuigen. Als je onder tijdsdruk moet werken, is het verleidelijk om terug te vallen op vertrouwde rollen en oud gedrag terwijl we juist proberen op een andere, vernieuwende manier te werken.’

Niet 'normaal'

Combinatie NU werd in september geselecteerd als beoogd opdrachtnemer. Projectteam DOEN van Rijkswaterstaat en Combinatie NU werkten de afgelopen periode in nauwe samenwerking aan de aanbieding. Dat is bijzonder, want normaal gesproken worden het gunningsontwerp, de planning, risico’s en kostenraming door de inschrijvers opgesteld. Door deze brede manier van samenwerken worden de belangen van de klant (de beheerder van de Nijkerkerbrug) gediend. De klant betaalt een reëel bedrag en Combinatie NU ontvangt een reëel bedrag. Om verspilling te voorkomen gaan de regels onder een vergrootglas. DOEN achterhaalt de bedoeling van regels en handelt daarnaar. Zo werken we vanuit de bedoeling aan maximale klantwaarde.