Waarom die radiostilte?

Waarom die radiostilte?

‘Zeg Project DOEN, waarom hebben we al zo lang niets van jullie gehoord?’ Een hele legitieme vraag van belangstellende DOEN-volgers. Machiel Galesloot, bedoelingenmanager van project DOEN, legt uit door welke dilemma’s het zo lang stil bleef rondom Project DOEN.

“We zijn hard bezig om hele bijzondere dingen te doen in aanbestedingenland”

Er wordt hard gewerkt, dat is zeker. De afgelopen zes maanden werkten we als NU DOEN samen om zowel de Nijkerkerbrug op te knappen als de inkoop in de GWW sector op een andere manier aan te vliegen. Wat de brug betreft: het ontwerp is gemaakt, de risico’s benoemd en de hoofdstukken van een ‘contract’ zijn geschreven. Overigens: wij noemen ons contract een handleiding, maar daarover een andere keer meer. Verder werken we samen de vraag uit hoe we uiteindelijk eerlijk geld voor eerlijk werk kunnen leveren. Maar de renovatie van de Nijkerkerbrug is niet de enige opdracht van Project DOEN. We delen ook onze geleerde lessen. Dat is immers onze hogere doelstelling: experimenteren met een andere manier van samenwerken om zo bij te dragen aan een structurele verandering in de bouwsector. Gek genoeg constateert NU DOEN zelf ook dat er minder kennis gedeeld wordt, juist nu er zo intensief in échte samenwerking een project gerealiseerd wordt! NU DOEN heeft daar drie verklaringen voor.

Méér dan gewoon leren

Ten eerste blijkt het nog best lastig te zijn om een goede balans te vinden tussen ‘leren’ en ‘renoveren’. Net als iedereen leren wij van het werk dat we doen. Het samen opstellen van een handleiding en het samen uitdenken van een acceptabel prijsniveau en alles wat daarbij komt kijken, was echter intensief. Daardoor is de balans tussen ‘leren’ en ‘renoveren’ wat doorgeschoten naar het renoveren van de brug. Hierdoor beseffen we ons dat we ons op een andere manier bewust moeten zijn van het leeraspect van dit project. Project DOEN is méér dan gewoon leren: NU DOEN moet en wil laten zien wát we doen met de geleerde lessen. En dat laatste is niet zo eenvoudig als we dachten. Een les voor het vervolg is dus: meer sturen op het leer-aspect van DOEN.

Aanbestedingskader

Natuurlijk willen we alles wat NU DOEN meemaakt direct uitdragen. We geloven dat het werk dat we doen, en dan voornamelijk de manier waarop, kan bijdragen aan een betere verstandhouding tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Transparantie, ja dus! Maar … Project DOEN hanteert als experiment een andere aanpak met andere, vaak nieuwe, stappen. Niet zo vreemd dus dat niet alles in één keer goed gaat. De vraag is dan: hoe open kun je zijn over de dingen waar je tegenaan loopt? Omdat de aanbestedingsfase nog niet is afgerond, zijn we ons bewust van de juridische werkelijkheid waarin we zitten. Dat maakt dat we er scherp op letten dat we alles goed en eerlijk aanpakken. En ondanks dat we dit continu checken en weten dat alles in orde is, maakt het toch dat we terughoudend zijn geweest om ongegeneerd te communiceren over dingen die niet in één keer goed gaan. Een dilemma dus: ongegeneerd transparant zijn over onze werkwijze versus zorgvuldig en weloverwogen communiceren in deze fase van het proces.

Betrouwbare omgevingscommunicatie

En dan is er ook nog de fysieke omgeving van de Nijkerkerbrug waarin iedereen uiteraard zo snel mogelijk een veilige en functionerende brug wil. Zonder stempels, gewichtsbeperking en andere tijdelijke maatregelen. Daar sluit NU DOEN zich natuurlijk volledig bij aan. Maar wat als we, in ons enthousiasme over onze manier van werken, al informatie over werkzaamheden geven vóórdat de directe omgeving daar iets vanaf weet? Wat als we dingen over de brug vertellen die we nog niet zeker weten, waardoor de informatie die de omgeving bereikt niet betrouwbaar is? Normaal communiceer je immers alleen over zaken waarvan het zeker is dat ze gaan gebeuren. NU DOEN wil de omgeving van betrouwbare informatie voorzien en zeker niet opzadelen met steeds veranderende informatie.

Een belofte

Drie dilemma’s dus waardoor we de afgelopen tijd terughoudend waren in onze uitingen naar de buitenwereld. Té terughoudend vinden we, al terugkijkend. Want als het de bedoeling is dat anderen weten wat je aan het doen bent – of dat nou leren is of een brug opknappen – dan moet je daarover vertellen. Uitleggen wat je doet en waarom. Daarom gaan we vanaf nu meer geleerde lessen delen. Én we gaan in gesprek met de partijen die zijn afgevallen in de aanbesteding om erachter te komen wat zij vinden van transparantie of het ontbreken daarvan. Wordt vervolgd dus …