‘The sky is the limit’

‘The sky is the limit’

Hij heeft het altijd gezegd: “als de brug in 2018 klaar is, fiets ik als belangstellende passant over de brug en viert projectteam NU DOEN feest omdat het project succesvol is afgerond”. Koen start projecten graag op, projecten afmaken kunnen anderen beter vindt hij. Sinds kort maakt hij geen deel meer uit van NU DOEN. Koen blikt terug en Marlotte en Jan-Co kijken vooruit.

Koen is één van de grondleggers van het gedachtengoed van DOEN en was projectmanager van DOEN. Mensen zien hem dan ook als het wandelend geschiedenisboek van het project. Vóór project DOEN überhaupt bestond, was Koen al een mooi team aan het smeden. Zijn kwaliteiten voor het project? Dat is zijn ervaring met project- en contractmanagement plus zijn kennis over de structuren van Rijkswaterstaat. Voor hem was de bedoeling altijd al belangrijker dan de regel, net als zijn lijfspreuk ‘best for project’ (doen wat het beste is voor het project) want uiteindelijk heb je ook een project te doen.

DOEN Experience

“DOEN is echt gaaf want het heeft mij er van overtuigd: the sky is the limit, niets is onmogelijk”. Koen legt uit “daar heb je wel wat voor nodig natuurlijk: een goede sponsor en een paar ‘malloten’ met een bord voor hun hoofd. Malloten, zoals wij, zijn mensen die dóór, om of over die muur willen, omdat ze weten dat aan de andere kant wat moois staat.” Koen blijft graag ‘malloot’. Zijn er genoeg malloten dan? “Ja, wij hebben allemaal op ons eigen manier iets malloterigs, iets waar we echt voor willen gaan, een doel waar je een twinkeling van in je ogen krijgt. Verbindt die malloterige mensen op de juiste manier aan elkaar én verbindt verschillende organisaties aan elkaar en je hebt goud.”

Niet los van DOEN

Zo’n mooie DOEN-ervaring en nu toch stoppen met het project. Kan dat wel? “Ja dat kan en dat was nodig, maar het is ook moeilijk om een ‘gat’ in het team te laten vallen.” Koen weet het zeker, project DOEN gaat ervoor. Is een jong team een voordeel? “De jonge teamleden denken misschien gemakkelijker in de bedoeling in plaats van in subdoelen. Maar je hebt ook de ervaring nodig van mensen die langer meedraaien, zij geven begrip en inzicht.” Projectteam NU DOEN maakt dankbaar gebruik van de kwaliteiten van jong en oud. Koen is reuze benieuwd naar het effect van DOEN in de bouwwereld. En dan bedoelt hij niet alleen het effect van de samenwerking, maar ook de culturele aspecten, het effect van de werkwijze van DOEN op de brug en het effect daarvan op de uiteindelijke prijs. Het feit dat hij niet meer in het projectteam zit, wil niet zeggen dat hij los is van DOEN, dat is wel duidelijk.

DOEN: Bijzonder in zijn eenvoud

Eigenlijk vindt Koen de manier waarop naar DOEN gekeken wordt best vervelend. “Het lijkt soms wel of iedereen denkt dat het bij DOEN wél anders kan omdat het een ‘speciaal’ project is. Niets is minder waar. Deze werkwijze is niet iets wat je wel of niet doet.”

“Als je de filosofie begrijpt en steeds blijft snappen wat je waarom doet, dan ga je in die flow verder. Dan wordt het jouw normale manier van werken en is het dus geen kwestie van DOEN of niet-DOEN.”

Voor Koen is het een normale manier van werken en denken. Koen blijft gewoon DOEN.

Nu DOEN uit balans?

Koen zorgt voor scherpte, ook in project DOEN. Hij is degene die zegt: “pas op we dwalen af”, of: “wat is de scope?” Hij wil beslissen en trechteren. Dat past bij hem. Brengt zijn vertrek het team uit balans? “Nee, daar ben ik helemaal niet bang voor. Als iedereen op de weegschaal een stukje opschuift dan is er zo weer balans. Wisseling in een team geeft juist scherpte”. Op de vraag ‘wat geef je NU DOEN mee’ hoeft Koen niet lang na te denken. “Jullie hebben samen een geweldig kompas. Blijf daarin geloven en blijf ’t gaaf vinden”.

En nu?

Uiteraard gaat project DOEN verder, maar het projectteam NU DOEN mist Koen natuurlijk wel.

“Wij vinden het allemaal ontzettend jammer dat Koen geen onderdeel meer uitmaakt van ons projectteam. Hij heeft inderdaad altijd al geroepen dat hij langs zou komen fietsen over de brug als wij klaar zouden zijn, maar als het moment van weggaan dan is aangebroken is het toch wel even slikken. Ik werk al sinds 2013 met Koen samen. Hij was onmisbaar voor ons project: dacht je aan Koen, dan dacht je aan DOEN en andersom. In het team was Koen degene die wist hoe een normaal project verloopt, die op spannende momenten het lef had om door te zetten en die knopen door durfde te hakken. En bovenal is hij een geweldig mens. We hebben veel met elkaar gedeeld en gelachen. Ik ga hem erg missen! Gelukkig kun je Koen wel uit DOEN halen, maar gaat DOEN nooit meer uit Koen. We zullen hem nog heel vaak zien.”

Marlotte Koster, Projectmanager Project DOEN Nijkerkerbrug

“Koen had een heel belangrijke rol in het team. Als één van de oprichters van DOEN gaf hij rust en stabiliteit. Daarnaast kende hij de lijnen binnen RWS heel goed. Heel handig als je de dingen net even iets anders wilt doen. Ondanks dat het natuurlijk jammer is dat hij het team heeft verlaten, vind ik het heel mooi om te zien dat dit binnen het team goed opgevangen is. Dat geeft aan dat wij goed in staat zijn om elkaar te ondersteunen en zo nodig elkaars rol te vervullen. Hierbij maakt het dan even niet uit of je van RWS of van de aannemer bent. Ook dit is één van de pijlers van het gedachtengoed van DOEN”.

Jan-Co van den Doel, Mourik-Besix

NU DOEN gaat natuurlijk met volle kracht verder. Op dit moment zijn Jan-Co en Marlotte in gesprek met een potentieel nieuw teamlid. Dit gebeurt uiteraard samen, omdat NU DOEN één team is en er dus voor moet worden gezorgd dat het nieuwe teamlid goed past in het bestaande team.