Oosterhof Holman ervaart winst uit verlies

Oosterhof Holman ervaart winst uit verlies

Het is alweer even geleden dat verschillende marktpartijen en Rijkswaterstaat elkaar troffen in het Gemaal in Nijkerk voor de aanbesteding van de Nijkerkerbrug. Ook aannemer Koninklijke Oosterhof Holman uit het noorden van het land deed mee aan de aanbesteding van Project DOEN. Zij werd niet de aannemer die met het projectteam van DOEN de Nijkerkerbrug gaat renoveren. “Dat was zuur” beaamt Ronald Silvius, projectleider bij Oosterhof Holman, “maar wat we geleerd hebben van project DOEN heeft al tot mooie werken geleid. We ervaren dus alsnog winst uit verlies.”

Hoe was dat eigenlijk, om met verschillende marktpartijen tegelijk uitgenodigd te worden bij de tender start up? Ronald weet het nog precies: “onwennig en er was uiteraard een hoog testosteron-gehalte. Iedereen wilde zich natuurlijk laten gelden. Maar de omgeving (het Gemaal in Nijkerk) met uitzicht op de Nijkerkerbrug, werkte inspirerend. En het projectteam van DOEN van Rijkswaterstaat was enthousiast, net als Guido Hagemann, een van de directeuren van Rijkswaterstaat. Bovendien gaf het idee ‘met iets speciaals bezig te zijn’ energie. We hadden van te voren geen verwachtingen. We wilden onze noordelijke nuchterheid laten zien en dat is gelukt.”

Winst uit verlies

“Om met het eind te beginnen: we haalden de eindstreep niet, maar we ervaren nu alsnog winst uit verlies”, vertelt Ronald. “We zijn ons er nu nog bewuster van dat actief meedenken in het totale proces belangrijk is. Alleen meedenken over ‘hoe komen we van A naar B’ is te kort door de bocht. Wat we na DOEN anders doen, is dat we nu bij nieuwe aanbestedingen een samenwerkingsparagraaf toevoegen. Dit werkt goed.” Al met al kan Ronald terugkijken op een waardevolle tijd met project DOEN, die al begon bij de voorbereiding op de inschrijving.

DNA en voorbereiding

Het was eigenlijk heel voor de hand liggend dat Oosterhof Holman zich inschreef voor de aanbesteding, vertelt Ronald. “DOEN gaat over samenwerking en dat past heel goed bij ons. Wij gaan voor lange termijn samenwerkingen en zijn gebaat bij goede relaties. Dat kan alleen maar door open en transparant te zijn. Samenwerking en langdurige relaties zit dus in ons bloed.” Over de voorbereiding op de inschrijving is Ronald heel open. Hij vertelt dat hij met zijn collega’s eerst op zoek is gegaan naar het antwoord op de vraag waarom ze goed zouden zijn voor DOEN. Die zoektocht duurde even omdat ze persoonlijkheidsanalyses hebben gedaan en vervolgens op basis van skills een projectteam selecteerden. “In eerste instantie was de eigenschap ‘dominantie’ oververtegenwoordigd en ‘creativiteit’ en ‘planmatig denken’ ontbraken. Daarom pasten we de samenstelling van ons team aan”. Het uiteindelijke expeditieteam bestond, naast Ronald, uit Arjan, Geert Jan, Jolanda en Taeke.

Prijs geen criterium

Even over de prijs: wat vond jullie expeditieteam ervan dat prijs geen criterium voor de selectie was? “Heel prima” antwoordt Ronald volmondig. “Prijs zet alles onder druk. Het is beter vanaf dag één aandacht te geven aan de samenwerking en niet die euro’s voorop te zetten. Als je aan de voorkant te weinig aandacht besteedt aan samenwerking, dan duurt het heel lang voordat die goed op gang komt. Dat komt het project uiteindelijk niet ten goede.”

Superontwerp voor de brug

Na de inschrijving kwamen de assessments waarbij het projectteam van Rijkswaterstaat met vijf marktpartijen aan de slag ging. Oosterhof Holman was één van die vijf partijen. “Onze oplossingen waren super geweest en ook het ontwerp was goed en snel” merkt Ronald op. “Over het algemeen gaan aannemers graag snel van A naar B. Ook wij gingen snel, te snel bleek achteraf. We hadden nog meer oog moeten hebben voor het speelveld van de klant.” Oosterhof Holman ging daarom niet door naar de volgende fase.

“Dat verlies is zuur, maar deelname aan de selectieprocedure was voor ons wel de katalysator die veranderingen heeft versneld, dit heeft al echt tot mooie werken geleid. We zien nu in dat het belangrijk is ook emotie in een aanbesteding te brengen. Natuurlijk zijn mensen hier sceptisch over, maar ook tegengeluid is goed. Zo raak je met elkaar in gesprek.”

Ronald Silvius, Projectleider Oosterhof Holman