“Zeggen wat je doet en doen wat je zegt”

“Zeggen wat je doet en doen wat je zegt”

“Zeggen wat je doet en doen wat je zegt”. Dat zijn de woorden die Olav Plompen vaak heeft gezegd tijdens dit project. Olav, hoofduitvoerder van Project DOEN, begeleidt de uitvoering op het werk binnen en buiten. Met het openstellingsmoment van de Nijkerkerbrug op 27 augustus zijn de constructieve werkzaamheden afgerond. Openhartig vertelt hij in dit interview over zijn werk en de (positieve) invloed van Project DOEN hierop.

Wens omgeving en klant

De uitvoering van deze renovatie was wel bijzonder voor Olav. “We kregen niet de opdracht: ‘hier is de brug en we willen dat jullie dit en dit verbeteren en over een jaar moet hij klaar zijn’. Nee, we hadden een wens van de klant en de omgeving waaraan we wilden voldoen.” Deze wens was om de hinder voor weggebruikers te minimaliseren.” Hierdoor is de brug grotendeels vanaf de onderkant gerenoveerd, maar dit vraagt wel een strakke planning. “Voordat je met een brug kan beginnen, moet je alles berekenen, meten, bestellen en weten wat je moet maken. Wanneer je de brug zo min mogelijk wilt afsluiten voor weggebruikers, betekent het dat je in de voorbereiding en planning goed moet nadenken welke zaken allemaal moeten gebeuren tijdens de afsluiting van de brug, vertelt Olav. Je maakt je tijdsdiagram zo optimaal mogelijk om te renoveren. Al met al hebben we alles zo gepland en materiaal laten leveren dat we de brug maar twee weekenden hebben moeten afsluiten.” De Nijkerkerbrug heeft eigenlijk vier renovaties tegelijkertijd ondergaan, wat erg uniek is: versteviging van de pijlers, renovatie door middel van kathodische bescherming, lijmwapening en spuitbeton.  De voorbereiding is gezamenlijk gedaan door Rijkswaterstaat en Combinatie NU (Mourik & BESIX). 

“Daardoor weet je allebei precies wat er gaat gebeuren en heb je meer kans dat het in één keer goed gaat. Dit maakt dat de voorbereiding in dit geval echt het halve werk is.”

Olav Plompen, Hoofduitvoerder Project DOEN Nijkerkerbrug

Invloed Project DOEN

Wanneer ik vraag naar de gevolgen van de DOEN-aanpak op zijn werk ten opzichte van reguliere projecten, antwoordt hij stellig: “je hebt gewoon geen geheimen voor elkaar. Alles is bekend bij de opdrachtgever en je kan open en eerlijk tegen elkaar zijn.” Volgens Olav bevordert het de werkzaamheden zeker, omdat je veel sneller met elkaar naar een oplossing toewerkt. “Wanneer er een probleem is, bespreek je meteen met elkaar wat er aan de hand is en wat we eraan gaan doen. Minder papiermassa, controles of goedkeuringen, maar meteen overleggen met elkaar, oplossingen doorvoeren en een toetsronde houden. Op deze manier los je problemen veel sneller op, naar ieders tevredenheid.” Wat volgens Olav lastig kan zijn is dat het project enorm in the picture staat en er veel geïnteresseerden langskomen om meer te weten over het project. “Dat is enorm leuk, maar er ligt wel meer druk op je, want je moet toch de termijn halen en constructief gereed zijn.” Toch weegt dit niet op tegen alle voordelen die DOEN heeft. “Het gezamenlijk in één fysieke bouwkeet werken, is niet alleen gezellig, maar ook enorm effectief en efficiënt.”

Werkzaamheden

Precies een jaar geleden begonnen de werkzaamheden om de Nijkerkerbrug te renoveren. Door verkeerstoename en zwaarder vrachtverkeer moest de brug versterkt worden en kon hij wel een opknapbeurt gebruiken. De liggers zijn flink verstevigd. Deze versteviging zorgt ervoor dat de brug minder kan doorbuigen en de krachtverdeling evenwichtiger is. Ook de pijlers waar het verkeer de brug het meeste belast zijn verzwaard en verdikt. “Door deze verstevigingen en verdikkingen hebben we de 50 tonsbeperking kunnen opheffen en mag er nu vrachtverkeer tot wel 60 ton over de brug.” Ook is het brugdeel boven de Slingerweg vervangen en zijn bovenop de brug de fietspaden en voegovergangen vernieuwd. Deze en meer werkzaamheden hebben ervoor gezorgd dat de brug weer 30 jaar mee kan!

Afronding

Ook het betonwerk en het coaten van de brug is afgerond. “De nieuwe delen van de brug zijn wit gemaakt, zodat het een aantrekkelijke plek is voor bijvoorbeeld zwaluwen, om daar te gaan nestelen. Uiteindelijk zullen we het terrein weer herstellen in oorspronkelijke staat, zal de bouwkeet worden opgeruimd en ben ik zeer tevreden met het resultaat.”