Open dag project DOEN

Open dag project DOEN

Dinsdag 13 november vond de tweede open dag van Project DOEN-Nijkerkerbrug plaats. Niet in de bouwkeet direct naast de brug (die is al opgeruimd), maar een paar kilometer verderop in Stoomgemaal Arkemheen. Daar waar het projectteam DOEN van RWS in juni 2015 de samenwerking met de markt opstartte. Een mooie plek om de cirkel rond te maken, nu de Nijkerkerbrug gereed is en het project in de laatste fase zit: het delen van de geleerde lessen.

In zeven verschillende workshops vertelden de projectteamleden enthousiast over dit toch wel unieke project. Voor degene die nog wat minder op de hoogte waren van Project DOEN werd er een workshop DOEN -in vogelvlucht gegeven. Centraal hierin stond het hebben en betrekken van de klant. Marlotte Koster (projectmanager RWS) vertelt: “In dit geval wilden we de klant laten vertegenwoordigen door een persoon, zodat we hem een belangrijke rol konden geven in het project. Zo werkten we gezamenlijk, als RWS en Combinatie NU, voor dezelfde klant.

Maar wie is dan je klant? Je zou de gebruikers van de brug kunnen zeggen. Alleen moet je je afvragen of zij niet een ander belang hebben. Bijvoorbeeld een 5-baansweg willen, omdat ze er iedere dag overheen rijden. Dick van der Kolk (omgevingsmanager RWS): “Toen kwamen we uit op de belastingbetaler, die graag een eerlijke prijs betaalt voor kwalitatief goed werk. Om de belastingbetaler te vertegenwoordigen hebben we gekozen voor Jos Vermaas, als beheerder van de brug. Als netwerkbeheerder had hij duidelijke behoeften en kon hij zowel lange als korte termijn-afwegingen maken. We hebben hem dus betrokken en ook laten meebeslissen in het ontwerp en tijdens de uitvoering van de werkzaamheden.”

Logisch toch?

Opvallend is dat veel geleerde lessen open deuren zijn, een duh-momentje opleveren waarna je denkt: waarom doen we dit niet altijd zo. Toch gaat het in projecten vaak anders dan je zou verwachten wat logisch is. “Het onverwachte is: eigenlijk wil iedereen van het project een succes maken, maar toch gaat het niet altijd goed”, zegt Hugo Kruk, technisch manager Combinatie NU. Zo wil iedereen natuurlijk een goede samenwerking en geen gedoe tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. “Waarom dan niet samen een contract schrijven? Dan maak je samen afspraken, doorleef je ze samen en zo weet iedereen wat er is afgesproken en waarom dat is afgesproken. Als je afspreekt met elkaar wat je van elkaar nodig hebt om goed te kunnen samenwerken, kun je daarnaar handelen”, aldus Ansel Velthof, contractmanager RWS.

Marieke Plegt (technisch manager RWS) legde tijdens de workshop ‘samen de kwaliteit borgen en bewaken’ uit dat het ook om gedrag gaat, een open houding hebben en transparant naar elkaar zijn. “Als je elkaar vertrouwt en veel met elkaar praat, dan kom je er samen echt wel uit.” Vertrouwen bleek een sleutelwoord te zijn bij dit project. Ook Jan-Co van den Doel (projectmanager Combinatie NU) sprak over het vertrouwen dat je als opdrachtnemer moet hebben in je opdrachtgever, en vice versa natuurlijk. “Met elkaar bekijk je wat de kosten zijn en welk winstpercentage acceptabel is. Hierbij stond eerlijk geld voor eerlijk werk voorop. We hebben de prijs echt samen bepaald. En dat was geen onderhandeling, maar echt een uitleg over en weer.” Ook de klant, Jos Vermaas, vond dat er sprake is van eerlijk geld voor eerlijk werk.  Hij heeft waar gekregen voor zijn geld. “Dat is het mooiste compliment dat je kunt krijgen”, aldus Jan-Co van den Doel.

Na afloop van de open dag werd er nog lang nagepraat over Project DOEN-Nijkerkerbrug. We willen namens alle teamleden iedereen bedanken voor de interesse en de mooie, prikkelende en inspirerende gesprekken.